Vlog nedir? Kendi Vlog Kitlenizi Nasıl Yaratırsınız?

V

Çevremde vlogger arkadaşlar giderek artmaya başladı. Sanki biz (bloggerlar) bir önceki nesilden kalma fosillere dönüşüyoruz gibi 🙂 Yine de kanallarınızı keyifle takip eden bir kardeşiniz olarak sizlere yardımcı olması amacıyla bu yazıyı yazmak istedim. Belirtmekte yarar var ki bu yazı daha çok kendi Youtube Kanalı’nı oluşturmak isteyenler ve halihazırda kanalı olup da kendi kitlesini oluşturmak isteyenlere rehberlik etmesi amacıyla hazırlandı. O yüzden her ne kadar Facebook’ta video izlenme oranı YouTube’dan fazla olsa da biz YouTube’da içerik paylaşımı üzerine gideceğiz. Kısa bi not: Facebook’ta 1 dakikada izlenilen video sayısı 323 günlük YouTube videosuna eşdeğer.

Youtube Alexa verilerine göre dünyada Google ve Facebook’tan sonra en çok ziyaret edilen 3. website. Videoların önlenemez yükselişi de hepimizin malumu. Öyle ki YouTube’da yüklenen her videoyu izlemeye bir insan ömrü yetmiyor. Hatta birkaçımızın da yetmiyor olabilir. Çünkü  YouTube’a dakikada 100 saatlik video yükleniyor. Yüklenen videoya bir diğer açıdan baktığımızda YouTube’un video tanıma sistemi her dakika 100 saatlik videoyu incelerken bir günde 400 yıldan fazla videoyu inceliyor. (İstatistikler Webrazzi PRO’dan alınmıştır.)

Vlog (Videolog) nedir?

Bu kadar rakam karmaşasından sonra gelelim asıl meselemize. Vlog, Vlogging, Vlogger, Vidding, Vidblogging, Video blog gibi bir sürü kelime ile telafuz edilen (sanırım henüz tam olarak ne diyeceğimizi bilemiyoruz) olay nedir? Video’nun Türkçe karşılığı da izleti’ymiş bu arada. Ben video demeyi tercih ediyorum.

Log kelimesi ise İngilizce’de seyir defteri, günlük, kayıt gibi anlamlara geliyor. Blog dediğimiz şey zaten Weblog’dan geliyor. Kısala kısala blog halini aldı. Vlog da bunun gibi Video ve Blog sözcüklerinin birleşimiyle oluşan bir kelime. Vlog, yaptıklarınızı, yaşadıklarınızı, deneyimlerinizi sistemli olarak çektiğiniz ve paylaştığınız videolardır. Sistemli diyorum çünkü log kelimesi buradan anlam kazanıyor. Olay budur, yani çektiniz paylaştınız artık vlogger oldunuz demektir.

Vlogging için yararlı araçlar

Tabiki videolarınız her zaman tam yayınlanacak şekilde çekilmiyor. Bunun için bir takım düzenlemelere ihtiyacınız var. Burada neye ihtiyacınız olduğu tamamen sizin kurgunuza kalmış. Ama başlangıç için yeni nesil bir telefon işinizi görecektir. Bunun yanında telefonunuza indireceğiniz birkaç uygulama ile de videonuzda harika şeyler ortaya çıkarabilirsiniz. Örneğin hızlı çekimler için hyperlaps, yavaş çekim görüntüler için reversecam, eğer aksiyon video çekiyorsanız ve görüntünün olabildiğince sarsılmamasını istiyorsanız horizon, Mac kullanıcısıysanız iMovie, PC kullanıyorsanız Movie Maker sizler için başlamaya yeterli araçlardır.

İçerik Yayıncılığına Başlarken

Öncelikle her şeyi planlayın. Neyi anlatacaksınız, hedef kitleniz kim, neyi seviyor, ne istiyor, hangi zaman diliminde online oluyor gibi şeyler bilginiz dahilinde olursa işi bir adım ileriye götürürsünüz. Bununla birlikte sayfanızın sosyal medya hesaplarınızla entegre olması da avantaj olacaktır. Şöyle ki yayınlayacağınız video yayına girmeden bir iki gün önce konuyu duyurabilir, outdoor bi video yayınlanacaksa fotoğrafları bir iki gün önceden paylaşabilirsiniz. Bu takipçilerinizde beklenti oluşturur ve videonun izlenme oranını artırır.

Yükleme Zamanı

Video yayınlanma zamanı da bir o kadar önemli. YouTube’daki videoların tüketimi genellikle gün boyunca sabit şekilde artar, akşamüzeri zirveye çıkar ve ardından en çok video izlenen saatlerden sonra hızlıca düşer. Bu düzen tüm kanallar için geçerli olmasa da bu genel durumun farkında olmak faydalıdır.  Ayrıca, görüntüleyenler genellikle hafta sonlarında hafta içinden daha fazla video izlerler ve en yüksek trafik hafta sonu günün erken saatlerinde gelir. Karşılaşmayı en üst düzeye çıkarmak için videonuzu genellikle görüntüleme sayısı aniden yükselmeden önce yüklemeyi düşünmek en iyi yoldur. Yüklemek için en yüksek görüntüleme saatlerine kadar beklerseniz günün erken saatlerindeki görüntülemeleri kaçırabilirsiniz.

İçeriklerin Yayınlanma Sıklığı

Yüklemelerin sıklığı içerik oluşturucular arasında sıklıkla tartışılan bir konudur, ancak doğru cevap kesinlikle bireysel durumlara bağlıdır. Kanalınıza ne sıklıkla yeni videolar yükleyeceğinize karar verirken öncelikle oluşturduğunuz içerik türünü ve kullanılacak kaynakları göz önünde bulundurun.

Videolar İçin Küçük Resim Seçimi

Küçük resimler genellikle kullanıcıların videolarınızı bulduklarında ilk gördükleri şeydir. Bu nedenle, videolarınızı izlemeye ikna edecek hale getirmeniz için küçük resimlerinizin başlıklarınızla ve açıklamalarınızla uyumlu olmaları önemlidir. Özel küçük resimler, videolarınızın diğer videolar arasında öne çıkmasını sağlar ve vlog’unuzu videonuzdan alınan bir kareden daha iyi temsil eder.

Başlık Seçimi

Başlıklar kullanıcıların ve YouTube’un arama ve keşif sistemlerinin videolarınızı anlamalarına yardımcı olur. Her ikisini de açıklayıcı ve alakalı yapmaya çalışın.

Vlog İzleyici Kitlesini Oluşturma ve Sadakati Sağlama

İzlenme süresi, YouTube’da Arama ve Önerilenler yerleşimlerinde hangi videoların en çok gösterildiğini belirlemede önemli bir etkendir. Kanalınızın izlenme süresini artırmanın en iyi yolu, etkileyici ve ilginç videolar oluşturmaktır. En iyi içeriklerini başlangıçtan uzun bir zaman sonra gösteren veya uzun jenerik dizileriyle açılan videolar genellikle hızlı düşüşle karşılaşır. Ayrıca, videonun içeriklerini doğru şekilde temsil eden, göz alıcı küçük resimler ve başlıklar oluşturmak izlenme süresini artırmanın mükemmel yolları olabilir.

Görüntüleyenlerden harekete geçmelerini istediğinizde tek bir görüntülemeyi çok sayıda görüntülemeye dönüştürebilirsiniz. Video açıklamasına oynatma listenizin bir bağlantısını eklemeyi düşünün. Böylece, kullanıcıların izlemeye devam etmelerini sağlayabilir ve bir görüntüleme oturumunun uzunluğunu artırabilirsiniz. Bitiş kartları da görüntüleyenlere daha fazla içeriğinizin bağlantısını sunmanın etkili bir yoludur. Videolarınızın sonunda kullanılmak üzere tutarlı bir bitiş kartı şablonunu kullanıma sokmayı düşünün.

Kullanıcıların sonraki videonuzu ne zaman bekleyeceklerini bilmeleri için bir yayınlama planına sadık kalmayı düşünün. Düzenli olarak yayın yapma, videolarınızın YouTube’un Önerilenler ve İlgili Videolar bölümlerinde görünmesini de sağlar. Bu durum da sonuç olarak izlenme süresinin artırılmasını sağlayabilir.

Ayrıca Kitleyi Elde Tutma raporunda da bir çok istatistiğe ulaşacaksınız bunları mutlaka inceleyin.

Hayranlığı Teşvik Etme

Vlog kitlenize videoları sunmaya devam edebilmek için en çok etkileşimde olan görüntüleyenlerinizi tanımak önemlidir. Bunun için de bazı istatistiklere bakmak önemlidir.

Demografik bilgiler: abonelerimin yaşı, cinsiyeti ve konumu

“Demografi Raporu”, vlog kitlenizin yaş aralığını ve cinsiyet dağılımını öğrenmenize yardımcı olur ve tüm cihazlarda oturum açan kullanıcılara dayalıdır. Sadece abonelerle ilgili bilgileri görmek için Yükle ve Oynatma Listesi düğmelerinin yanındaki açılır menüde yalnızca “Abone olan kullanıcılar”ı seçin. Abone kitlenizin çeşitliliğine ilişkin ayrıntıları görmek için tarih aralığını ve coğrafi bölgeyi ayarlayabilirsiniz. Bu verileri hem etkileşimli grafiklerde hem de sayısal verileri içeren alttaki grafikte görüntüleyebilirsiniz.

Abonelerim içeriklerimi nerede buluyorlar?

Vlog Youtube abonelerinizin içeriklerinizi nerede bulduklarını daha iyi anlamak için “Trafik Kaynakları Raporu”nu kullanabilirsiniz. Bu bilgileri görmek için YouTube Analytics’teki Trafik Kaynakları raporunu seçin ve Yükle ve Oynatma Listesi düğmelerinin yanındaki açılır menüde yalnızca “Abone olan kullanıcılar”ı seçin. Aboneleriniz için trafik kaynaklarını görmek üzere tarih aralığını ve coğrafi bölgeyi ayarlayabilirsiniz. Bu verileri hem etkileşimli grafiklerde hem de sayısal verileri içeren alttaki grafikte görüntüleyebilirsiniz.

En popüler veya en yeni aboneler

İçerik Stüdyosu’ndaki Topluluk sekmesinde yer alan “Aboneler” sayfası, aboneliklerini herkese açık olarak paylaştıkları takdirde kanalınıza kimlerin abone olduğunu gösterir. Abonelerinizi popülerliğe veya abone oldukları tarihe göre sıralamak için isterseniz bu sayfayı kullanabilirsiniz.

En çok etkileşim kuran aboneler ve hayranlar

“Hayranlar” sayfasında, YouTube kanalınızla herkese açık etkileşimlerine bağlı olarak en sadık ve en etkili hayranlarınızdan bazılarını içeren bir liste görünür. Bu liste abonelerle sınırlı değildir. Çok fazla etkileşim kuran, abone olmayan kullanıcıları da içerir.

Sonuç olarak, gördüğünüz gibi video çekmekle bitmiyor aslında. İzlenme ve takip oranınızı etkileyen bir çok sebep var. Tüm bu sebepler izlenme ve takip edilme oranınızı ciddi şekilde etkiliyor. Kullanıcılarınızın kim olduğuna ve ne istediklerine kulak verin. Tüm bunlarla birlikte anlattığınız konu ne kadar ciddi ve önemli olursa olsun eğlenmeyi ve eğlendirmeyi de unutmayın. İyi vloglamalar 🙂

 

 

1 Yorum

Yazar: İsa Ateş