Yeniliği Yaratmak

Y

Amerikan teknoloji devi Google, dünyanın en hızlı robotu Çita (Cheetah) ve hayvanların özelliklerini temel alan farklı mobil araştırma cihazları üreten Boston Dynamics’i satın aldı. Amerikan ordusuna üretim yapan Boston Dynamics, Google’ın bu yıl içinde satın aldığı sekizinci robot şirketi oldu. Peki Google bunu neden yapıyor?

Geleceği iyi okumak hatta onu yönetmek hayatın olmazsa olmazı. Futurizm Okulu’nun bir etkinliğinde duyduğum çarpıcı bir söz vardı:

[blockquote source=”Futurizm Okulu”]Kendinizi yeniliklere adapte etmeye çalışmayın, çok yorar. Yeniliği siz yaratın.[/blockquote]

Buradan da anladığımız gelecekte söz sahibi olabilmek adına geleceği tasarlamak gerektiğidir.

Boston Dynamics, Google’ın bu yıl içinde satın aldığı sekizinci robot şirketi olduğunu söyledik. Gerçekten de robot teknolojisi gelecekte bu kadar söz sahibi olabilecek mi? Bu sorunun cevabı aslında tam şu anda karşımızda. Zaten halihazırda robot teknolojisini ciddi anlamda kullanmaktayız. Gelecekte bunun daha ileriye gideceği de hiç şüphesiz futuristler arasında tartışılan bir konudur.

Japonların robot teknolojisinde ne derece ileri olduğunu hepimiz biliriz. Yürüyen konuşan, araba kullanan, çeşitli işleri yapan robotlar zaman zaman gündeme gelmektedir.  Japonya’da bizim gördüğümüz robotların dışında kullanılan bir robot teknolojisi daha var. Diş hekimlerinin tecrübe elde etmeleri adına kullanılan hasta robot, adı SIMROID. Bu robot diş sağlığı ekipmanları konusunda uzman bir üretici olan Japon Morita firması tarafından üretildi. SIMROID konuşan, dişi ağrıyan ve tedavi olmak isteyen, tedavi sırasında ağzını açan, yana eğilen hatta canı acıyan ve acıya tepki veren bir robot. Üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde ya da uzman diş hekimliği seminerlerinde kullanılmak üzere geliştirilen bu eğitim robotu hastaya yaklaşım davranışlarının iyileştirilmesinde çok büyük bir rol oynamaktadır. Robot’un videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Bunun dışında Yine Japonya’da AIST, Kawada Industries ve Kokoro firmalarının ortaklaşa geliştirdikleri HRP-4C isimli Robot hem şarkı söyleme hem de dans etme yeteneğine sahip. Robotun kadın sesi sentezi için kullanılan Vocaloid yazılımı YAMAHA tarafından geliştirildi.

Yine benzer bir çalışma Avatar Project adıyla devam ediyor.

Rus milyarder Dimitri Istkov’un finanse ettiği proje ile insan bilincini bir holograma aktararak ona ölümsüzlük kazandıracak bir teknolojiye ulaşılmaya çalışılıyor. Bu şekilde yarı robot bir şekilde ölümsüz bir yaşam kazanabilineceği tartışılıyor. Proje için http://2045.com/ sitesiniz ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca projenin evrelerini aşağıda görebilirsiniz.

milestones_small_en

Tüm bu gelişmeler de gösteriyor ki teknoloji devi Google’ın ve diğerlerinin amacı aslında yalnızca robot teknoloji geliştirmek değil, yapmak istedikleri yeniliği ellerinde tutmaktır. Yeniliğe sahip olan geleceğe de sahip olacaktır. Futurizm Okulu’nun da dediği gibi “Kendinizi yeniliklere adapte etmeye çalışmayın, çok yorar. Yeniliği siz yaratın.”

[divider type=”thin”]

1 Yorum

Yazar: İsa Ateş